Szlachetna kiełbasa „wyborcza”

Składniki: 5 kg wieprzowiny, 0,5 kg słoniny. sól, majeranek, czosnek, wywar z koci, pieprz, ziele angielskie. Sposób przygotowania: Mięsa zwykle kroję w kostkę, słoninę w paski, mieszam razem z przyprawami i podlewam wywarem. Wszystko razem dobrze wyrabiam i zostawiam na dobę. Kiełbasę można nadziewać w osłonki i powiesić przed wędzeniem w zimnym przewiewnym miejscu. Takie…

Czytaj dalej

Kiszka ziemniaczana

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 szklanka oleju, 15 dag boczku, sól, pieprz, jelita grube Sposób przygotowania: Ziemniaki ścieramy na tarce, boczek podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku, mieszamy i nalewamy jelita. Na końcu zawiązujemy i pieczemy na złoty kolor. Smacznego! z przepisu Pani Ireny Strzałkowskiej…

Czytaj dalej

Babka ziemniaczana

Składniki: 2 kg ziemniaków, 30 dag boczku, 1 cebula, 3 jajka, pieprz, sól Sposób przygotowania: Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odlać trochę ziemniaczanego soku. Boczek pokroić w paski i krótko przesmażyć, gorący dodać do startych ziemniaków i wymieszać. Wbić jajka, dodać utartą cebulę oraz sól i pieprz. Masę wylać na blachę i piec…

Czytaj dalej

Kotlety ziemniaczane z jajkami gotowanymi z dodatkiem mięsa

Składniki: 25 dag mięsa mielonego, 3 ugotowane ziemniaki, 4 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki tartej bułki, 2 surowe jajka, 4 łyżki mleka, 1 mała zeszklona cebula, sól, pieprz, zioła Sposób przygotowania: Ugotowane jajka drobno siekamy, dodajemy pokrojone ugotowane ziemniaki, mięso mielone, bułkę tartą, mleko, surowe jaja i cebulę. Wszystko razem łączymy i doprawiamy pieprzem,…

Czytaj dalej